Wigilijna kapusta z grochem

Kapusta z grochem to potrawa, która gości na wielu stołach w czasie Wigilii. Jest lekko kwaśna, z wyczuwalnymi ziarnami grochu i delikatna dzięki dodaniu masła do gotowania. Warto spróbować, bo jest naprawdę smaczna. Mnie ciężko było odejść od garnka, tak próbowałam:)

 

Składniki:

  • 20 dkg grochu
  • 20 dkg mocno odciśniętej kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • Kucharek
  • sól
  • pieprz

 

Do jednego garnka wsypujemy groch, płukamy i zalewamy wodą 1 cm ponad groch. Gotujemy na małym ogniu, często mieszająć, żeby się nie przypalił. Jak groch zacznie się rozpadać dodajemy łyżkę masła. Po ugotowaniu groch powinien być miękki a część powinna mieć postać piure.

Do drugiego garnka wkładamy dobrze odciśniętą kapustę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy łyżkę masła i trochę Kucharka. Gotujemy do momentu aż woda będzie odparowana a kapusta miękka.

Na patelni smażymy na maśle na złoto cebule pokrojone w kostkę.

Wszystko mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież