Rissotto

Danie smaczne, sycące, ale przygotowując je trzeba poświęcić mu sporo uwagi.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (dałam paraboliczny)
  • 1 l rosołu (na kostce rosołowej)
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 4-5 łyżek parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • świeża lub suszona natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

 

Wykonanie:

Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy do momentu aż się zeszklą. Wsypujemy ryż i smażymy około minuty ciągle mieszając.

Następnie dodajemy małymi porcjami wywar. Kolejną dolewamy jak ryż chłonie poprzedni rosół.

Obieramy ze skórki pieczarki i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju.

Ryż gotujemy około 20 minut. Dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze chwilę. Wyłączamy ogień, dodajemy masło, parmezan, pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież