Racuchy a'la pizza

Racuchy drożdżowe na ostro to mój autorski przepis. Powstały jako danie resztkowe z tego co miałam w lodówce. Wyszło ich niewiele, dlatego podając przepis podwoiłam ilość składników. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Bardzo smaczne, dobrze wyrośnięte, moje dziecko się nimi zajadało a to znakomita rekomendacja:) Można jeść je zarówno na ciepło jak i na zimno np. do piwa.

 

Składniki na ok. 20 szt.:

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg pieczarek
  • pół cebuli
  • kubek mleka ( ok.250 ml)
  • 2,5 dkg drożdży
  • salami, szynka - kilka plasterków
  • kilka plasterków sera żółtego
  • pół średniej papryki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

 

Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju, solimy i pieprzymy. Odparowujemy wodę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażamy.

Mleko lekko podgrzewamy i rozrabiamy w nim drożdże. Wlewamy do miski z mąką, dodajemy płaską łyżeczkę ziół prowansalskich (jeśli nie lubisz,mniej lub w ogóle), płaską łyżeczkę soli i mieszasz dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być gęste tak jak na normalne racuchy. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Następnie mieszamy z warzywami i pokrojoną w kostkę wędliną. Możemy dodać sera żółtego ale wg mnie lepiej położyć go na wierzch racucha w czasie smażenia.

Smażymy niewielkie placuszku na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy jednak uważać żeby się nie przypaliły.

Podajemy z keczupem.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież