Polędwiczki czereśniowo-balsamiczne

Składniki (porcja na 1 os):

  • polędwiczka wieprzowa 0,15kg
  • czereśnie 0,1kg
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • likier wiśniowy x 3 łyżki
  • sól, pieprz, cukier
  • anyż gwiazdkowy x 2 szt.
  • goździki x 2-3 szt.
  • pieprz cayenne – duża szczypta
  • ziemniaki młode 0,1kg
  • koperek x 1/6 pęczka
  • masło 0,02kg

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki oskrobać ze skóry i wrzucić do gotowania w osolonej wodzie. Polędwiczkę oczyścić
z ewentualnych błon i zamarynować. (Marynata: wlać likier wiśniowy, ocet balsamiczny i oliwę, doprawić czarnym pieprzem oraz cayenne. W moździerzu rozetrzeć gwiazdki anyżu oraz goździki i również doprawić nimi marynatę.) Czereśnie wydrylować i pokroić na ćwiartki, po czym podsmażyć na maśle. Doprawić je delikatnie solą i pieprzem oraz podlać likierem wiśniowym. Zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej, bez dodatkowego tłuszczu, na brązowy kolor. Dociągnąć w piekarniku, po czym serwować z ugotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem i oblanymi masłem) oraz czereśniami z patelni.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież