Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii to alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Mogą być podawane z sosem pomidorowym, jogurtem naturalnym albo bez dodatków.

 

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 150 g ziemniaków
  • 50 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • płaska łyżeczka vegety
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz

Cukinię myjemy, usuwamy pestki i trzemy na tarce z grubymi oczkami. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce drobnej albo średniej. Dodajemy jajko, ser, przyprawy i mąkę.
Mieszamy i ewentualnie dosmaczamy solą, pieprzem i vegetą. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

 

Uwagi:

  • zamiast cukinii możemy użyć kabaczka
  • placuszki przewracamy na drugą stronę jak są dobrze złote, w przeciwnym razie mogą się rozpaść
  • inna wersja tych placuszków - bez ziemniaków

Smacznego!


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież