Placuszki z cukinii to alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Mogą być podawane z sosem pomidorowym, jogurtem naturalnym albo bez dodatków.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 150 g ziemniaków
- 50 g sera żółtego
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- płaska łyżeczka vegety
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
Cukinię myjemy, usuwamy pestki i trzemy na tarce z grubymi oczkami. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce drobnej albo średniej. Dodajemy jajko, ser, przyprawy i mąkę.
Mieszamy i ewentualnie dosmaczamy solą, pieprzem i vegetą. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Uwagi:
- zamiast cukinii możemy użyć kabaczka
- placuszki przewracamy na drugą stronę jak są dobrze złote, w przeciwnym razie mogą się rozpaść
- inna wersja tych placuszków - bez ziemniaków
Smacznego!