Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną marki Halina to pomysł na wyjątkowo smaczne i tradycyjne danie.


Składniki:

 

  • 25 dkg mielonego mięsa
  • olej
  • cebula
  • czosnek
  • ostra papryka w proszku
  • 400 g kaszy gryczanej prażonej marki Halina
  • sól
  • mielony pieprz
  • 500 g mąki
  • szklanka wrzątku


Przygotowanie:

Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki lub okrągłej zakrętki. Cebule bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać czosnek, paprykę w proszku i surową kaszę. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować od 10-15 minut. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła. Do ostudzonej masy dodać podsmażone wcześniej mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką. Na wykrojone wcześniej krążki ciasta nakładać odrobinę farszu i zlepić brzegi tak, aby pozostał on na środku. Pierogi gotujemy ok. 8-10 minut.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież