Uwielbiam pierogi ruskie... Przygotowane są tradycyjnie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem białego sera i złocistej cebulki. Można podawać je z kwaśną śmietaną, skwarkami z boczku albo cebulką zrumienioną na masełku. Następnego dnia są pyszne odsmażane.
Ciasto na pierogi:
- 2 szkl mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- mąka do podsypywania
Składniki na farsz:
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków
- 30 dkg białego sera
- średnia cebula
- masło
- sól
- pieprz
Dodatki:
- boczek
- cebula
- masło
Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę kiedy są jeszcze gorące. Studzimy.
Biały ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do zimnych ziemniaków.
Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy do farszu.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy mąkę z wodą żeby wyszło niezbyt twarde ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką krążki.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy formując pierogi.
Gotujemy w dobrze osolonej wodzie ok. 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów.
Smacznego!