Pierogi ruskie

Uwielbiam pierogi ruskie... Przygotowane są tradycyjnie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem białego sera i złocistej cebulki. Można podawać je z kwaśną śmietaną, skwarkami z boczku albo cebulką zrumienioną na masełku. Następnego dnia są pyszne odsmażane.

 

Ciasto na pierogi:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • mąka do podsypywania

 

Składniki na farsz:

  •  50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dkg białego sera
  • średnia cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz

 

Dodatki:

  • boczek
  • cebula
  • masło

 

Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę kiedy są jeszcze gorące. Studzimy.

Biały ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do zimnych ziemniaków.

Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy do farszu.

Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Mieszamy mąkę z wodą żeby wyszło niezbyt twarde ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką krążki.

 

Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy formując pierogi.

Gotujemy w dobrze osolonej wodzie ok. 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież