Naleśniki po meksykańsku

Danie dość pracochłonne, ale smaczne i lubiane....

 

Składniki na nadzienie:

  • 40 dkg mięsa mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • puszka pomidorów albo 4-5 świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie5 dkg sera żółtego

 

Dodatkowo:

10 naleśników

 
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i razem z pokrojoną drobno papryką udusić na patelni.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odparować.

Na patelni przesmażyć mięso mielone, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć do momentu zeszklenia cebuli, doprawić solą i pieprzem.

Do mięsa dodać kukurydzę, czerwoną fasolkę i tyle sosu pomidorowego żeby nadzienie nie było zbyt rzadkie. Całość dusić 10 minut na małym ogniu. Doprawić jeśli trzeba.

Faszerować naleśniki mięsem. Jeśli zostało nam sosu można każdego naleśnika nim polać, posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku.

 

Uwagi:

  • zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć sos do spagetti ze słoika
  • pomidory sparzyć przed zdjęciem skórki

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież