Naleśniki

Któż nie lubi naleśników? Jeszcze niedawno gdyby ktoś zapytał mnie o przepis na naleśniki podałabym przepis "na oko". Mąka, mleko, jajka, sól, cukier. Ciasto powinno być płynne ale dość gęste. Za gęste dolewamy mleka, za rzadkie dosypujemy mąki:) Jednak ostatnio pokusiłam się o dokładniejsze proporcje i wg mnie naleśniki są idealne...

 

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeśli pojawią się grudki mąki trzeba je rozetrzeć.

Smażyć z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Są różne wariacje podawania naleśników. Mogą być z: twarożkiem, nutellą, dżemem, serkiem homogenizowanym albo mascarpone z owocami, warto też polać polewą owocową, posypać czekoladą lub polać bitą śmietaną. Pyszne są również zjedzone prosto z patelni.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież