4 porcje Czas: 60 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki
- 100 g Panierki panko House of Asia
- 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanej dymki
- Mąka pszenna do panierowania
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Sos:
- 200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
- 200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara
Przygotowanie:
4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę. Gotowe kotlety podawaj z sosem.