wtorek, 28 październik
Zostaw komentarz

Ilość porcji: 4 Czas: 15 minut Poziom ostrości: 2


Składniki:

  • 50 g Pasty curry żółtej Kanokwan 
  • 400 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
  • 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1drobno posiekany ząbek czosnku
  • 400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
  • 400 g drobno pokrojonego mięsa z podudzia kurczaka
  • 50 g kurek 
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 
  • 1 cebulę pokrojoną w kostkę
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i się nie kleić, a jeśli tak jest, dodaj więcej mąki pszennej. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj wałeczki i pokrój nożem na kształt kopytek. Następnie kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka przelej zimną wodą i osusz. Do rondelka wlej olej, dodaj pastę curry i podsmaż przez około 2 minuty na średnim ogniu, następnie wlej mleczko kokosowe, całość wymieszaj, zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Na rozgrzaną patelnie dodaj masło, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, po chwili dodaj kurki z kopytkami i smaż na rumiany kolor, pod koniec dodaj sos i całość wymieszaj. Podawaj z kolendrą. 

Kopytka z kurczakiem

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość