Karczek pieczony

W dobie sklepowych wędlin nafaszerowanych chemią i napompowanych wodą taka własnej roboty karkówka to pewność, że to co jemy jest smaczne, zdrowe i pozbawione E... Takie mięso można wykorzystać na dwa sposoby albo jako wędlina do kanapek albo jako mięso do obiadu.

 

Składniki:

  •  1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • solidna szczypta rozmarynu
  • solidna szczypta tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

 

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy łączymy z olejem i taką papką nacieramy mięso. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Następnie pieczemy w rękawie do pieczenia ok.1 godziny. Najpierw przez 10 minut w temperaturze 220 st. C, a później zmniejszamy do 190 i pieczemy 50 minut.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież