Tarta z rabarbarem

Widok dziecka jedzącego rabarbar maczany w cukrze - bezcenny:)

Kwaśny - fakt, ale dzięki temu wykorzystywany jest w wielu ciastach i deserach do przełamania słodkiego smaku. Faktem jest również to, że zawiera dużo witaminy A, C i E a także potasu, błonnika i kwasu foliowego. W sezonie rabarbarowym , który trwa do końca czerwca warto go wykorzystywać do pieczenia, gotowania kompotów czy jako dodatek do mięs.

Tym razem w moim wydaniu tarta rabarbarowa z masą jajeczno-śmietanową. Pycha!

 

Składniki na spód:

 

  • 2 szkl mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 15 dkg masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę o średnicy 22-23 cm wylepiamy ciastem, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Podpiekamy w 190 st. C ok. 15 min.

 

Masa:

  • 3 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • rabarbar 4-5 gałązek + 2 łyżki cukru do zasypania

 

dodatkowo:

  • płatki migdałowe

 

Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na 2 cm kawałki i zasypujemy cukrem. Dusimy chwilę na małym ogniu, żeby rabarbar trochę zmiękł ale nie rozpadł się. Studzimy.

 

Miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy ostatni składnik - mąkę i miksujemy do połączenia składników.

 

Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru i zalewamy je masą jajeczno-śmietanową. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy ok. 30 minut w 180 st. C.

Po 20 minutach kiedy wierzch ciasta będzie lekko przyrumieniony, żeby uniknąć przypalenia dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry).

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież