Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Idealny kruchy spód, delikatny krem z białej czekolady i mnóstwo owoców. Czego chcieć więcej? No może tylko filiżanki wypełnionej po brzegi aromatyczną kawą ....


Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 45 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz masło i siekamy dokładnie. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany.

Zagniatamy szybko ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.

Na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką foremkę do tarty wykładamy schłodzone ciasto i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 ºC.

 
Krem:

  • 200 g dobrej białej czekolady
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 %
  • 200-250 g mascarpone
  • owoce do dekoracjii

Do garnka wlewamy śmietanę i podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i wsypujemy do śmietany połamaną białą czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Studzimy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Gdy śmietana z czekoladą będą już dobrze schłodzone dokładamy mascarpone i miksujemy aż krem będzie bardzo gęsty.

Ubity krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasto.

Na wierzchu układamy ulubione owoce. W moim przypadku były to maliny, borówki amerykańskie i truskawki. Na pewno świetnie sprawdzą się tutaj porzeczki, które swoją kwaśnością przełamią słodycz krem z białej czekolady. 

Dużo radości z pieczenia i smakowania!

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­