Szarlotka sypana

Przepis na szarlotkę sypaną „chodził” za mną już od bardzo dawna i w końcu przyszła na nią pora. Ciasto bardzo proste, bo nie trzeba go wyrabiać i wkładać do lodówki żeby odpoczęło, a jego sekret tkwi w równomiernym rozłożeniu wiórków masła na cieście.

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g masła (najlepiej z zamrażarki)
  • 1,5 kg jabłek (np. antonówek)
  • cynamon
  • cukier waniliowy

 

Przygotowanie szarlotki sypanej rozpoczynamy od obrania jabłek i starcia ich na grubej tarce. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne możemy dosłodzić. Do jabłek dodajemy łyżeczkę cynamonu i cukier waniliowy.

Następnie w misce mieszamy ze sobą produkty sypkie: cukier, mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Dzielimy je na 3 części.

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy masłem, wysypujemy 1 część produktów sypkich. Na to rozkładamy połowę jabłek. Później kolejna warstwa jabłek i produktów suchych.

Na wierzch ścieramy zamrożone masło.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wierzch szarlotki będzie cudownie chrupiący.

Z krojeniem najlepiej zaczekać aż ciasto wystygnie.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Komentarze  

Szarlotka sypana jest na mojej liście ciast, które chcialabym upiec. Chętnie. Skorzystam z przepisu. Pozdrawiam