Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Pyszne słodkie ciasto łączące ze sobą orzechy oblane miodem i masę budyniową. Kto z nas nie lubi takiego miksu?

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 150 g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki miodu

 

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 l mleka
  • 125 margaryny

 

  1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części.
  2. Jedną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 15 minut. Foremka- 25x30
  3. Cukier, miód i margarynę wkładamy do garnka o grubym dnie. Rozpuszczamy, dodajemy orzechy i gotujemy 5 minut uważając żeby masa orzechowa nie przypaliła się.
  4. Drugie ciasto wykładamy na blachę i wylewamy na nie masę orzechową. Pieczemy ok.15 minut. Wyjmujemy z blaszki jak wystygnie.
  5. 400 ml mleka zagotowujemy w garnku. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, mąki, cukier waniliowy i biały. Wlewamy do gotującego się mleka.
  6. Do ciepłego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  7. Na wystudzone placki przekładamy masę budyniową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby masa budyniowa ścięła się.

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­