Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik jest jednym z tradycyjnych polskich ciast, które często gości na naszych stołach. Piekąc go oczekujemy, że będzie puszysty, wilgotny i nie opadnie. Wiadomo, najszybciej zrobimy taki bez kruchego ciasta, ale czasem warto poświęcić więcej czasu i przygotować sernik na spodzie i z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Ten, który dzisiaj przygotowałam jest na kakaowym cieście, jest cudownie wilgotny i o dziwo nie opadł. Być może jest to zasługa tego, że tym razem ubiłam białka delikatnie a nie tak jak zawsze na sztywno.

 

Składniki na ciasto kakaowe:

  • 30 dkg mąki
  • 12 dkg masła
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli zapachu migdałowego

 

 Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki (ja zrobiłam dzień wcześniej).

 

Składniki na masę serową:

  •  75 dkg białego sera
  • 1 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 jajka
  • 1 żółtko (może być 5 jajek, ja potrzebowałam białko do bezów)
  • 10 dkg rozpuszczonego masła
  • serek homogenizowany np. Danio
  • 1 budyń waniliowy
  • kilka kropli zapachu pomarańczowego

 

1. Ser mielimy dwukrotnie.

2. Masło rozpuszczamy w rondelku na gazie albo w mikrofalówce, odstawiamy do wystygnięcia.

3. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.

4. Ser łączymy z masą jajeczną, dodajemy masło, budyń, serek homogenizowany i zapach pomarańczowy.

5. Białka ubijamy tak żeby piana wylewała się z miski, delikatnie łączymy z masą serową.

 

Połowę ciasta kakaowego ścieramy na tarce na spód formy (albo rozwałkowujemy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 10 minut. Jak spód trochę się podpiecze, wylewamy na niego masę serową i ścieramy resztę ciasta.

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy, żeby ciasto pod wpływem różnicy temperatur nie opadło. Po 15 minutach otwieramy szerzej drzwiczki piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Użyłam foremki o wielkości 24x27.

 

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu Klapka.pl. Redakcja portalu Klapka.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

­
Ciasteczka
Portal Klapka.pl używa ciasteczek i podobnych technologii w celu świadczenia usług. Korzystając z nich zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.