Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bardzo lubię Baileysa z mlekiem. Pomyślałam kiedyś, że krem do ciasta połączony z tym likierem będzie na pewno przepyszny. W związku z tym, że ostatni raz piekłam roladę biszkoptową lata temu, mój wybór padł właśnie na roladę. Krem z likierem jest pyszny lekki i świetnie komponuje się z malinami. Dobrze jest udekorować nimi ciasto, żeby kwaśnym przełamać słodkość kremu i biszkoptu.

Ciasto to upiekłam już jakieś pół roku temu i w końcu doczekał się na obróbkę i publikację.


Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy albo ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy cukier i żółtka i ubijamy, aż masa jajeczna będzie puszysta i jasna.

Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy łyżką lub szpatułką z masą jajeczną.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. 10-15 minut.

Ciepłe ciasto wyjmujemy na ściereczkę i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Zostawiamy do wystudzenia.


Krem Baileys:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 ml serka mascarpone
  • ½ szkl. likieru Baileys
  • ½ szkl. cukru pudru
  • maliny do dekoracji

W jednej miseczce miksujemy serek mascarpone z likierem, a w drugiej, wysokiej misce śmietanę kremówkę. Kiedy śmietana spieni się dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, aż krem będzie sztywny. Następnie mieszamy oba kremy razem.

Blat biszkoptowy wyjmujemy ze ściereczki i smarujemy kremem. Więcej kremu kładziemy na początku, zmniejszając ilość kremu przy końcu. Zostawiamy trochę kremu do dekoracji. Ciasto z kremem rolujemy i dekorujemy pozostałym kremem i malinami.


Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­