Pani Walewska (ciasto wawelskie)

Lubię to połączenie ciasta kruchego z delikatnym kremem budyniowym. Do tego jeszcze beza, orzeszki i rodzynki i mamy ciasto na wyjątkowe okazje i dla wyjątkowych osób:) Można je zrobić trochę wcześniej, dzięki czemu ciasto kruche zrobi się bardziej miękkie.

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki (szklanka- 250 ml)
  • margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka

 

Beza:

  • 4 białka
  • 6 łyżek cukru

 

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Jeśli nie będziemy piec równocześnie 2 placków, lepiej jeśli ubijemy najpierw pianę z 2 białek i 3 łyżek cukru, a pożniej przed pieczeniem drugiego blatu ubijemy kolejną pianę.

 

Składniki na ciasto kruche zagniatamy i dzielimy na dwie części. Pieczemy aż ciasto będzie złote. Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy każdą część połową słoika powideł śliwkowych, połową piany z białek i posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi. Zapiekamy ok. 10 minut.

 

Krem budyniowy:

 

  • 1/2 l mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 masło

 

1 1/2 szklanki mleka zagotować z 1 szklanka cukru. Do reszty mleka czyli 1/2 szklanki dodać 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Wlać na gotujące się mleko i mieszać do czasu aż budyń zacznie się gotować. Wystudzić.

Utrzeć mikserem masło i małymi porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż krem będzie puszysty.

 

Ciasto kruche przełożyć kremem.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież