Lubię to połączenie ciasta kruchego z delikatnym kremem budyniowym. Do tego jeszcze beza, orzeszki i rodzynki i mamy ciasto na wyjątkowe okazje i dla wyjątkowych osób:) Można je zrobić trochę wcześniej, dzięki czemu ciasto kruche zrobi się bardziej miękkie.
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki (szklanka- 250 ml)
- margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
Beza:
- 4 białka
- 6 łyżek cukru
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Jeśli nie będziemy piec równocześnie 2 placków, lepiej jeśli ubijemy najpierw pianę z 2 białek i 3 łyżek cukru, a pożniej przed pieczeniem drugiego blatu ubijemy kolejną pianę.
Składniki na ciasto kruche zagniatamy i dzielimy na dwie części. Pieczemy aż ciasto będzie złote. Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy każdą część połową słoika powideł śliwkowych, połową piany z białek i posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi. Zapiekamy ok. 10 minut.
Krem budyniowy:
- 1/2 l mleka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 masło
1 1/2 szklanki mleka zagotować z 1 szklanka cukru. Do reszty mleka czyli 1/2 szklanki dodać 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Wlać na gotujące się mleko i mieszać do czasu aż budyń zacznie się gotować. Wystudzić.
Utrzeć mikserem masło i małymi porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż krem będzie puszysty.
Ciasto kruche przełożyć kremem.
Smacznego!