Muffinki bananowo-kokosowe

Pyszne, wilgotne babeczki, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Są słodkie, mocno bananowe i chrupiące na wierzchu. Może je zrobić każdy, nawet jeśli w kuchni potrafi przygotować tylko herbatę. Potwierdzeniem tego jest fakt, że przygotowali je moi panowie w tym 4 letni :) Większy odmierzał a drugi mieszał.

 


Składniki:

  • 1 1/4 szkl. mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 1/2 szkl wiórek kokosowych
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Najważniejsze w przygotowywaniu muffinek jest wymieszanie ze sobą w jednej misce składników mokrych a w drugiej składników suchych, a później wymieszanie niedbale wszystkich składników.


Tak więc:

- rozpuszczamy masło i studzimy, dodajemy do niego jajko i zblenderowane banany i mieszamy

- w drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek, wiórki kokosowe i sól

- suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy

 

Ciasto wlewamy do papilotek albo foremek silikonowych do 2/3 wysokości, posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy ok. 20 minut aż babeczki będą złociste.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież