Pyszne, wilgotne babeczki, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Są słodkie, mocno bananowe i chrupiące na wierzchu. Może je zrobić każdy, nawet jeśli w kuchni potrafi przygotować tylko herbatę. Potwierdzeniem tego jest fakt, że przygotowali je moi panowie w tym 4 letni :) Większy odmierzał a drugi mieszał.
Składniki:
- 1 1/4 szkl. mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 120 g masła
- 1/2 szkl wiórek kokosowych
- 2 banany
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najważniejsze w przygotowywaniu muffinek jest wymieszanie ze sobą w jednej misce składników mokrych a w drugiej składników suchych, a później wymieszanie niedbale wszystkich składników.
Tak więc:
- rozpuszczamy masło i studzimy, dodajemy do niego jajko i zblenderowane banany i mieszamy
- w drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek, wiórki kokosowe i sól
- suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy
Ciasto wlewamy do papilotek albo foremek silikonowych do 2/3 wysokości, posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy ok. 20 minut aż babeczki będą złociste.
Smacznego!