Moje rafaello

Puszysty kokosowy krem wraz z kwaskowatymi jabłkami i lekkim biszkoptem to pyszny dodatek do kawy w miłym towarzystwie.

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ubić białka na sztywno. Dodać cukier i ciągle ubijając żółtka. Do puszystej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w 180 st. C ok. 25 min.

 

Masa jabłkowa:

  •  0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 0,75 szkl cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić pod przykryciem. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.

Gorącą masę wylać na biszkopt.


Składniki na krem:

  •  2 jajka
  • 14 dkg wiórek kokosowych (zmielonych w młynku)
  • pół szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 14 dkg cukru

 

Zmielone wiórki kokosowe wsypać do gotującego się mleka i przez chwilę gotować.  Odstawić do wystygnięcia.

 

Jajka ubić z cukrem na parze (albo na najmniejszym ogniu) w chwili kiedy masa jajeczna zrobi się dobrze ciepła zdjąć z ognia i ubić do momentu całkowitego wystudzenia masy.

 

Masło zmiksować i dodawać małymi porcjami jajka i wiórki. Ucierać aż krem będzie puszysty.

 

Na upieczony i wystudzony biszkopt wylać gorące jabłka. Wystudzić. Na jabłka krem kokosowy, a całość posypać startą czekoladą albo startym herbatnikiem czekoladowym.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież