Kruche z śliwkami i kruszonką

Idealne kruche ciasto z dużą ilością śliwek i pyszną kruszonką. Proste i szybkie do zrobienia. Poza sezonem możemy wykorzystać śliwki mrożone zamiast świeżych. Polecam!

 

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 2 jajka
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 łyżka śmietany

 

dodatkowo:

  • 1 kg śliwek

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Śliwki wypestkować. Pokroić w paski i rozłożyć na cieście. Posypać kruszonką.

 

Przepis na kruszonkę:

  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki

 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier i rozcieramy palcami aż powstaną grudki.

Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież