Kruche babeczki z kremem budyniowym

Małe, kruche babeczki z delikatnym kremem budyniowym i dodatkiem truskawek i galaretki upiekłam z okazji Dnia Dziecka. Do przygotowania babeczek zaangażowałam swojego 3,5 letniego syna. Zazwyczaj jest chętny do pomocy, dlatego uznałam, że będzie to fajny sposób na spędzenie razem czasu. Myślałam, że jego pomoc ograniczy się do dekorowania babeczek owocami i galaretką, ewentualnie jakąś posypką. Mały oczywiście chciał być bardziej pomocny i wyklejał foremki ciastem:)

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 225 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Mąkę, cukier  i proszek wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy. Robimy dołek dodajemy śmietanę i żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na jakieś 4 mm. Szklanką o średnicy nieco większej niż nasze foremki wycinamy koła, kładziemy je na foremki i delikatnie wciskamy do środka. Jeśli foremki są silikonowe nie potrzebują natłuszczenia, jeśli metalowe trzeba je natłuścić masłem lub margaryną.

Babeczki pieczemy w temp. 180 st. C ok. 15 minut, aż będą ładnie rumiane.

Moje foremki mają średnicę 6 cm i podanego przepisu wyszło mi 40 babeczek.

 

Krem budyniowy:

 

Składniki:

 

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 2,5 szkl mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

W 0,5 szklanki mleka rozrabiamy budyń. Gotujemy pozostałe mleko i wlewamy do niego rozrobiony budyń. Gotujemy przez chwilę, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Masło miksujemy z cukrem i dodajemy do niego małymi porcjami wystudzony budyń.

Kremem napełniamy babeczki i dekorujemy owocami i galaretką.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież