Kremowy deser czekoladowy z tofu

Deser z tofu? Oczywiście! Poniżej przepis na oryginalny deser z tofu idealny na letnie dni i nie tylko. Jest to pyszna propozycja, która smakuje wyśmienicie, a do tego świetnie nadaje się dla wszystkich amatorów słodyczy - także dla alergików. Nie zawiera glutenu, laktozy ani drożdży, jest prosty w przygotowaniu, oryginalny i efektowny.


składniki

  • 100 g bezglutenowych biszkoptów 3Pauly
  • 400 g tofu
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 2-3 łyżki syropu ryżowego lub miodu
  • Chili w proszku (opcjonalnie)
  • Dowolne owoce i cynamon do dekoracji


Przygotowanie:

Zblendować tofu na gładko

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i delikatnie wymieszać z tofu.

Dodać syropu ryżowego lub miodu i doprawić odrobiną sproszkowanego chilli.

Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na ok godzinę.

Pokruszyć biszkopty i wyłożyć na spodzie w naczyniach deserowych.

Krem wyciągnąć z lodówki przełożyć do deserówek, ozdobić owocami i cynamonem.


Ilość porcji 4. Czas przygotowania ok 80 min.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież