Faworki

Faworki cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w okresie karnawału i w Tłusty Czwartek. Są cieniutkie, chrupiące i obsypane słodziutkim pudrem. Jak już zacznie się je chrupać to ciężko oderwać się od półmiska.

Przy przygotowaniu ciasta ważne są dwie zasady:

- zbijanie ciasta wałkiem przez 10-15 minut

- rozwałkowanie ciasta na cieniutki placek

 

Składniki:

  •  35 dkg mąki
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu lub octu
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany
  • pół płaskiej łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

  •  cukier puder
  • smalec do smażenia

 

Wykonanie:

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka, śmietanę i sól i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej i bić wałkiem przez ok. 10-15 minut. Następnie włożyć do lodówki na 1 godzinę żeby odpoczęło.

Po godzinie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą cieniutko rozwałkować,podsypując jak najmniejszą ilością mąĸi. Podzielić na paski 10 cm x 2 cm , pośrodku każdego paska zrobić nacięcie 2 cm i przełożyć przez nie koniec paska formując faworka.

Na patelni rozgrzać 2-3 kostki smalcu i smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.

Wystudzone posypać cukrem pudrem i chrupać ze smakiem:)

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież