Drożdżowa babka Wielkanocna

Pyszna nie tylko w Wielkanoc:)

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 8 dkg drożdży
  • 0,5 szkl mleka
  • 15 dkg cukru
  • 7-8 żółtek
  • 0,5 kostki masła
  • zapach pomarańczowy
  • rodzynki

 

1. rozrobić drożdże razem z łyżką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, odstawić na 10 minut

2. żółtka ukręcić razem z pozostałym cukrem na kogel mogel

3. przesianą mąkę wsypać do misy, dodać ciepłe mleko, rozpuszczone i wystudzone masło, kogel mogel, zaczyn drożdżowy i pół zapachu pomarańczowego

4. wyrobić dokładnie ciasto, dodać rodzynki i wyrobić raz jeszcze

5. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

6. przełożyć do foremki do 1/3 wysokości

7. piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C

8. polukrować

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież