Czekoladowe z masą kokosową

Ciasto proste i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 250g masła (zamiast może być Delma z masłem)
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka



Masa:

  • 500ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny (jeśli nie mamy można dać budyń waniliowy albo śmietankowy)
  • 200g masła (zamiast może być Delma z masłem)
  • 200g cukru
  • 200g wiórek kokosowych

Polewa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietany 30%

    Sposób przygotowania:


Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną i posypaną mąką blachę o wymiarach 30x40 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Mleko zagotować , dodać kaszę mannę ( lub budyń) i masło. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gorącą masę wylać na zimne ciasto.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną i wylać na masę wiórkową.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież