Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zaletą crumble jest łatwość przygotowania a także to, że możemy przygotować je z owoców, które akurat mamy w domu. Jest cudownie maślane, chrupiące a słodycz kruszonki przełamują kwaskowate owoce.

 

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 80 g cukru
  • 140 g miękkiego masła
  • łyżeczka esencji waniliowej

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy esencję i wkładamy masło. Dłońmi rozcieramy masło z produktami sypkimi do momentu aż powstaną grudki. Kruszonkę wysypujemy równomiernie na owoce. Owoce: 3 duże jabłka 4 połówki brzoskwiń garść jagód lub malin (mogą być mrożone) 1 łyżka soku z cytryny cukier waniliowy płaska łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy ze skórki i razem z brzoskwiniami kroimy w kostkę. Dodajemy owoce jagodowe, cukier, sok z cytryny i cynamon. Mieszamy i wysypujemy na wysmarowaną masłem formę. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175o C ok. 40 minut.

 

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Komentarze  

Robiłem z tego przepisu...pycha!
­