Ciasto marchewkowo - kokosowe Idealne ciasto na jesienne ponure dni. Szybkie do przygotowania, tanie i smaczne. Jeśli lubicie rodzynki, suszone morele to oczywiście możecie je dodać.
Składniki:
- 20 dkg startej na średniej tarce marchewki
- 25 dkg mąki
- 2/3 szkl. cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 1/4 szklanki wody
- 8 dkg wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier kokosowy: - 1 białko
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
Marchewkę mieszamy z cynamonem i wiórkami kokosowymi.
Ubijamy jajka z cukrem aż masa jajeczna będzie puszysta. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najwolniejszych obrotach.
Wlewamy olej, wodę, marchew z wiórkami i całość mieszamy.
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i opruszoną mąką formę do pieczenia. Moja miała 24 cm średnicy.
Pieczemy w temp. 200 st.C ok. 45 minut.
Kiedy ciasto będzie już wystudzone polewamy lukrem kokosowym.
Jak przygotowujemy lukier? Bardzo prosto:
białko ubijamy z cukrem pudrem do czasu kiedy lukier będzie lśniący, biały i bardzo gęsty. Wsypujemy wiórki, mieszamy i polewamy ciasto.
Im więcej lukru tym lepiej;)
Smacznego!