Ciasto marchewkowo-kokosowe

Ciasto marchewkowo - kokosowe Idealne ciasto na jesienne ponure dni. Szybkie do przygotowania, tanie i smaczne. Jeśli lubicie rodzynki, suszone morele to oczywiście możecie je dodać.

Składniki:

  • 20 dkg startej na średniej tarce marchewki
  • 25 dkg mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 dkg wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier kokosowy:

  • 1 białko
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki zmielonych wiórków kokosowych

    Marchewkę mieszamy z cynamonem i wiórkami kokosowymi.
    Ubijamy jajka z cukrem aż masa jajeczna będzie puszysta. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najwolniejszych obrotach.
    Wlewamy olej, wodę, marchew z wiórkami i całość mieszamy.
    Ciasto wylewamy na natłuszczoną i opruszoną mąką formę do pieczenia. Moja miała 24 cm średnicy.
    Pieczemy w temp. 200 st.C ok. 45 minut.
    Kiedy ciasto będzie już wystudzone polewamy lukrem kokosowym.

Jak przygotowujemy lukier? Bardzo prosto:
białko ubijamy z cukrem pudrem do czasu kiedy lukier będzie lśniący, biały i bardzo gęsty. Wsypujemy wiórki, mieszamy i polewamy ciasto.
Im więcej lukru tym lepiej;)

Smacznego!



Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież