Ciasto drożdżowe z serem

Zapach ciasta drożdżowego to zapach, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, z masłem i kubkiem mleka prosto od krowy. Tylko, które dziecko w dzisiejszych czasach zna takie smaki ?

Szczerze powiedziawszy ten mój drożdżowiec upiekłam pierwszy w życiu i wyszedł naprawdę pyszny.

 

Składniki na zaczyn:

 

  • 0,5 szkl ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dkg drożdży

 

Cukier utrzeć z drożdżami, dodać ciepłe mleko, mąkę i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szkl ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 0,25 margaryny
  • szczypta soli

 

Produkty na ciasto najlepiej jest wyjąć z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wsypać mąkę, cukry, sól, wlać rozpuszczoną margarynę, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić ręką przez jakieś 5 minut. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. delikatnie kleić się do ręki. Jeśli będzie za rzadkie dosypać mąki. Przykrywamy ciasto czystą ściereczkę i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

 

Składniki na masę serową:

  • 25 dkg sera białego
  • 1 jajko
  • zapach pomarańczowy
  • cukier wg uznania ja dałam 5 łyżek

 

Twaróg rozgnieść widelcem razem z jajkiem i cukrem. Dodać 1/3 zapachu pomarańczowego.

 
Tortownicę musimy wysmarować margaryną i obsypać mąką. Moja tortownica miała średnicę ok. 26 cm, ale oprócz placka wyszły mi jeszcze 2 bułeczki drożdżowe.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy do tortownicy na przemian z masą serową.

Pieczemy 50 minut w temperaturze 180o C. Polewamy lukrem bądź czekoladą.

 

Lukier:

  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • sok z cytryny

 

Składniki utrzeć do momentu aż lukier będzie się błyszczał i polać ciasto.

 

Smacznego :)

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież