Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto bardzo proste do wykonania, a do tego mocno czekoladowe, słodkie, ciężkie i trochę gliniaste, czyli właśnie takie jakie powinno być brownie. Trudno oprzeć się pokusie zjedzenia dużego kawałka brownie. Usprawiedliwieniem łakomstwa niech będzie to, że zrobione jest z dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady. Jak wiadomo jest ona sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki, opóźnia procesy starzenia, poprawia nastrój i działa anty nowotworowo. Czego więcej potrzeba?

 

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady ok. 70 %
  • 225 masła
  • 3 jajka
  • 75 g mąki
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  1. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem wkładamy do małego garnka. Do trochę większego garnka wlewamy wodę tak aby po położeniu na nim mniejszego jego dno nie dotykało wody. Na parze rozpuszczamy masło i czekoladę.
  2. Jajka ubijamy z cukrem pudrem do momentu aż kogel mogel będzie jasny i puszysty.
  3. Foremkę o wielkości 22x26 wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Do masy jajecznej wlewamy wystudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia.
  5. Do masy czekoladowej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
  6. Przelewamy do foremki i pieczemy 30 minut w temp. 180 st. C

 

Smacznego!

 

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­