Grudzień bez przedświątecznej gorączki

Do Bożego Narodzenia już niewiele czasu – warto więc ten, który nam został, dobrze rozplanować, żeby w święta siąść do stołu w pełni sił i móc się nimi prawdziwie cieszyć. Jak w takim razie zaplanować sprzątanie, gotowanie i zakupy, żeby ominęła nas przedświąteczna gorączka?

 

Trzy tygodnie do świąt

Początek grudnia to odpowiedni moment na podjęcie pierwszych kroków – zrobienie listy obowiązków i pomysłów na prezenty. Warto też już podjąć się pierwszych, rzadziej wykonywanych czynności, jak mycie okien i drzwi, pranie firan oraz zasłon. To jednak przede wszystkim dobry moment, żeby skupić się na obowiązkach związanych z zakupami: wybrać prezenty, przeglądnąć dekoracje i kartki świąteczne oraz zaopatrzyć się w… składniki na pierniczki! Pamiętajcie, że ten świąteczny przysmak potrzebuje czasu, żeby zmięknąć (jest za to bardzo trwały) – pierniczki można upiec nawet w pierwszych dniach miesiąca.

 

– Przed świętami warto też upewnić się, czy mamy kompletny sprzęt, odpowiedni do wigilijnych wyzwań kulinarnych, które nas czekają – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej wysokiej jakości sprzęt AGD. – Na przykład ryby sauté najlepiej przyrządzać na gładkich patelniach z powłoką nieprzywierającą, natomiast do tradycyjnego karpia panierowanego lepsza będzie patelnia z powłoką granitową, która pomoże nam wysmażyć doskonale chrupiącą panierkę. Jeśli to pierwsza wigilia organizowana w naszym domu lub grono gości się powiększyło, pamiętajmy też, żeby sprawdzić, czy mamy wystarczająco dużą zastawę, łącznie ze sztućcami, o których łatwo zapomnieć! – dodaje ekspert.

 

Warto również już teraz spisać świąteczne menu oraz przygotować listę potrzebnych produktów, uwzględniając zapasy, które mamy w domu.

 

Dwa tygodnie do świąt

Żeby nie zostawić wszystkiego na ostatni moment, po mikołajkach można już robić pierwsze zakupy spożywcze – dotyczy to oczywiście rzeczy o odpowiednio długim terminie przydatności, jak bakalie, kasze, makarony, słodycze czy produkty konserwowe. W sklepach robi się coraz tłoczniej, warto więc też już domykać zakupy prezentowe.

 

W kwestii porządków domowych warto podjąć się sprzątania rzadziej wykorzystywanych pomieszczeń oraz czyszczenia piekarnika i lodówki. W tym okresie dobrze też wygospodarować chwilę na lukrowanie pierniczków oraz lepienie pierogów i uszek, które możemy zamrozić bez ryzyka utraty walorów smakowych.

 

Tydzień przed świętami

Ostatni tydzień warto zacząć od wysłania kartek świątecznych i pakowania prezentów. Nadszedł też czas na wybranie choinki, ostatnie zakupy spożywcze oraz pierwsze przygotowania kuchenne, jak na przykład siekanie orzechów.

 

– Zanim jednak zabierzemy się za kuchenne prace, dobrze pamiętać o odpowiednim naostrzeniu noży – radzi Grzegorz Kozieł. – Ten prosty zabieg oszczędzi nam sporo energii oraz czasu, a krojenie, szatkowanie czy porcjowanie pójdzie dużo sprawniej.

 

Ostatnie dni przed Bożym Narodzeniem

Święta tuż-tuż, przyszła więc pora na zasadnicze porządki: w pierwszej kolejności zajmujemy się pokojami, potem kuchnią, łazienką i przedpokojem. W miarę możliwości dobrze skoordynować prace tak, żeby generalne sprzątanie kuchni robić po najbardziej brudzących zadaniach kuchennych (np. filetowanie ryby, panierowanie, pieczenie ciast), żeby dalsze prace nie zniweczyły jego efektów. Nie ma potrzeby dopieszczać detali, jeśli wiemy, że kuchnia będzie jeszcze w intensywnym użyciu. Dobrze jednak doprowadzić ją do takiego stanu, żeby po skończeniu zmagań kulinarnych wystarczyło już tylko umyć naczynia, przetrzeć blaty i zamieść podłogę.

 

Mamy nadzieję, że nasz poradnik pomoże Wam zorganizować przedświąteczne obowiązki tak, żeby między gotowaniem a sprzątaniem znalazła się jeszcze chwila na wytchnienie, by cieszyć się świętami w rodzinnym gronie w pełni sił.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież