Bananowiec

Dzisiaj podaję przepis na ciasto, które należy do moich ulubionych. Dlaczego? Bo nie jest słodkie, jest w nim mało ciasta, ma pyszny bananowy krem, galaretkę i dowolne, ulubione owoce. Jest po prostu pyszne.

W przepisie, który podam ciasto ma 4 warstwy: biszkopt, krem, masa białkowa, galaretka.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka i ubijamy dalej na puszystą masę jajeczną. Następnie delikatnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia.

Pieczemy na dużej, wysmarowanej margaryną blaszce. Temperatura pieczenia to 180 st. C ok. 15-20 minut.

Studzimy.

 

Krem bananowy:

  • 25 dkg miękkiego masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 60 dkg dojrzałych bananów
  • 1 szkl. cukru pudru
  • galaretka agrestowa

 

Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody. W czasie kiedy będzie stygła przygotowujemy krem. Margarynę z cukrem miksujemy. Dodajmy żółtka i miksujemy dalej. Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy.

Małymi porcjami dodajemy do masy i ciągle ucieramy. Kiedy nasza masa jest już puszysta wlewamy wystudzoną galaretkę i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Krem wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt.

 

Masa białkowa:

  • 3 białka
  • 0,25 szkl. cukru pudru
  • dowolna galaretka

 

Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl wody. Studzimy. W tym czasie ubijamy białka i cukier na sztywno. Wystudzoną galaretkę wlewamy do białek i miksujemy jeszcze chwilę.

Masę białkową wylewamy na krem bananowy.

Ostatnia warstwa to galaretka i owoce.

Owoce ułożyć na masie białkowej. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody.
Kiedy zacznie tężeć wylać na owoce.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież