Biegunka

Biegunka to wyjątkowo popularna przypadłość, na której temat krąży w sieci mnóstwo przeróżnych informacji. Wśród nich znaleźć można zarówno fakty, jak i mity, które przekazywane z ust do ust stały się z czasem niezwykle wiarygodne. Zanim podejmiemy więc jakiekolwiek kroki w kontekście zapobiegania, czy wręcz leczenia tej dolegliwości, upewnijmy się co jest prawdą, a co nie.

 

Czy produkty mleczne szkodzą podczas biegunki?

W przypadku ostrej biegunki lub biegunki z gorączką powinniśmy unikać wszelkich produktów mlecznych, ponieważ są ciężkostrawne i obciążają dodatkowo chory układ pokarmowy, a mleko, z uwagi na dużą zawartość tłuszczu może nasilić perystaltykę jelit.

 

Czy po zaobserwowaniu jednego luźnego stolca powinniśmy udać się do lekarza?

Jeśli podczas biegunki nie jesteśmy zanadto osłabieni, możemy jeść i pić (mamy względny apetyt), nie musimy od razu odwiedzać lekarza. Jeśli jednak po kilku dniach objawy nie ustępują, nasilają się lub są niepokojące (gorączka powyżej 38°C, krew w stolcu), należy zgłosić się do specjalisty. Wizytę powinniśmy natomiast umówić natychmiast, jeśli pojawią się trudne do opanowania objawy odwodnienia, takie jak rzadkie oddawanie moczu, wysuszenie powłok skórnych i śluzowych, zapadnięcie gałek ocznych.

 

Czy zaraz po pojawieniu się biegunki powinniśmy sięgnąć po środek antybiegunkowy?

Jeśli chcemy przyspieszyć proces leczenia, warto sięgnąć po preparat, który wyeliminuje toksyny i ochroni śluzówkę jelit, hamując przy tym rozwój biegunki. Doskonałym przykładem jest Tasectan, który łagodzi objawy biegunki u dzieci i dorosłych już po 12 godzinach leczenia.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież