Sos ziołowy do dań z grilla

Składniki:

  • Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g
  • majonez 3 łyżki
  • koperek świeży ½ pęczka
  • natka pietruszki ½ pęczka
  • bazylia świeża ½ pęczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

 

Wykonanie:

Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać. Sos podawać schłodzony do np. mięs grillowanych, ziemniaków pieczonych czy naleśników ze słonymi farszami.

 Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież