Grzybki w occie

Lato na półmetku i powoli w lasach zaczynają pojawiać się grzybki. Do pełni sezonu grzybowego jeszcze daleko, ale warto zawszasu znaleźć odpowiedni przepis na marynatę. Podana poniżej jest dość łagodna, ale grzybki w niej są bardzo smaczne.

 

Składniki:

 

  • 1 kg grzybów ( prawdziwki, kozaki, maślaki, podgrzybki, kurki)
  • 3 szkl. wody
  • 1 1/2 szkl. octu 10 %
  • 50 g cukru - 2,5 łyżki
  • 30 g soli - 1,5 łyżki
  • 100 g cebuli
  • kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych

 

Wykonanie:

Najlepsze są grzybki młode, twarde i oczywiście zdrowe. Dokładnie je obieramy i obcinamy trzonki. Myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na sitku do odsączenia.

Do gotującej się wody wsypujemy 20 g soli, pokrojoną w pióra cebulę i grzyby. Gotujemy prawie do miękkości. Odsączamy.

Gotujemy wodę z octem, resztą soli, cukrem i przyprawami. Do zalewy octowej wrzucamy grzybki i przez chwilę gotujemy. Przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież