Kawa po irlandzku

 

Przepis na kawę po irlandzku powstał z potrzeby chwili. Jak mówi Wikipedia, szef portu lotniczego Shannon przygotował ją żeby rozgrzać pasażerów przemierzających Atlantyk. Kiedy przepis na tę kawę

trafił do USA i kawa zaczęła być podawana w barze w San Francisco szybko znalazła swoich zwolenników. I tak od 1952 roku kawa po irlandzku przyrządzana jest na całym świecie.

 

Składniki na 1 kawę:

 

  • 150 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 15 ml whisky
  • 15 ml likieru kawowego np. Baileys
  • 35 ml słodkiej śmietanki 30 %

 

Do szklanki z uchem wlewamy whisky, likier kawowy, wsypujemy cukier i kawę rozpuszczalną. Zalewamy gotującą się wodą. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się kawy.

Śmietankę ubijamy niezbyt mocno, bo kawa ma wyglądać jak ciemne piwo z pianką. Ubitą śmietanę przekładamy do szklanki łyżką, tak żeby śmietanka nie wymieszała się z kawą.

 

Rada: śmietankę można wlać do słoika, zakręcić i kilka razy wstrząsnąć i mamy śmietankę idealną do kawy po irlandzku

 

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież