Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Składniki:

Ciasto:

  • 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g Jarmużu marki Eisberg
  • ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz – wedle uznania

Przygotowanie:

Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.

 

Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież