Zapiekanka z ziemniaków i karczku

Zapiekanka ziemniaczana "chodziła" za mną od dawna. Nie robiłam jej również lata, dlatego nie bardzo wiedziałam co oprócz ziemniaków do niej dodać. Szukałam w internecie, ale nie znalazłam żadnej gotowej, która nie byłaby z kiełbasą albo z mięsem mielonym. Postawiłam na improwizację i zapytałam domowników jakie składniki by w niej widzieli. Okazało się, że zapiekanka musi mieć karczek i marchewkę:) Dodałam do tego jeszcze pora i trochę przypraw i wyszła  przepyszna zapiekanka, którą warto polecić każdemu miłośnikowi ziemniaków i zapiekanek.

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg karczku
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek pora
  • 15 dkg sera chedar albo goudy
  • trochę więcej niż 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka tymianku
  • czubata łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • przyprawa do gyrosa
  • olej

 

Dzień wcześniej albo kilka godzin przed zapiekaniem należy pokroić mięso na małe kawałki i zamarnować w przyprawie gyros i oleju. Wstawić do lodówki.

 

Następnego dnia obsmażyć mięso na patelni i dusić ok. 20 minut.

 

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić na pół talarki.

 

Mleko zmiksować z jajkiem, dodać tymianek, przyprawę do ziemniaków, ewentualnie dosolić.

 

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, następnie mięso, marchewkę i pora oraz pozostałe ziemniaki. Na wierzch położyć plastry sera żółtego i całość zalać mlekiem.

 

Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 st.C.

 

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież