Racuchy drożdżowe

Niezwykle pulchne i smaczne świetnie nadają się zarówno na obiad jak i śniadanie. Robi się je dłużej niż placuszki z proszkiem do pieczenia, bo potrzebują czasu żeby wyrosnąć. Można podawać je posypane cukrem pudrem, posmarowane konfiturą albo polane słodkim sosem.

 

Składniki:

  •  50 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3-4 jabłka

 

Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i dolewamy troszkę ciepłego mleka.

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej misy. Do mąki wbijamy jajka, cukier waniliowy, wlewamy drożdże i resztę mleka. 

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, a jeśli zbyt gęste dolewamy mleka.

Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Mieszamy z ciastem. Smażymy na oleju aż będą dobrze rumiane.

Racuchy lubią się przypalać, więc trzeba uważać żeby olej nie był zbyt mocno nagrzany.

 

Rada:

  • żeby ciasto wchłaniało mniej oleju należy dodać 2-3 łyżki spirytusu

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież