Pierogi z truskawkami z sosem z białej czekolady

Trudno wyobrazić sobie bardziej letni obiad od pierogów z owocami. To klasyka letniej kuchni i jedno z najbardziej popularnych letnich dań uwielbianych zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Owocowe pierogi z truskawkami, jagodami czy wiśniami to raj dla smakoszy. Pierogi z owocami podawane są zazwyczaj z cukrem i gęstą śmietanką, ale można serwować je również w mniej popularnej, wytwornej, choć równie szybkiej w przygotowaniu wersji - z pysznym sosem z białej czekolady i z płatkami migdałów. Biała czekolada doskonale komponuje się ze smakiem delikatnego ciasta i truskawek. Sezon truskawkowy mamy już niestety za sobą, ale możemy wykorzystać mrożone owoce. Oczywiście pierogi można przygotować samodzielnie i nadziać mrożonymi truskawkami, jednak dla wszystkich osób, które mają na nie ochotę, ale nie mają wprawy lub czasu na własnoręczne lepienie, dobrym pomysłem będzie skorzystanie z gotowych rozwiązań. W przepisie wykorzystano pierogi z truskawkami Jawo. Są ręcznie robione, tak jak te domowe! Dodatkowo są wypełnione całymi truskawkami, mają prosty i dobry skład godny zaufania, nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i dlatego z powodzeniem konkurują z domowymi wyrobami.


Porcja na 2-3 os.

  • Składniki:
  • opakowanie pierogów z truskawkami Jawo

sos:

  • tabliczka białej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe do posypania na wierzchu

 

Przygotowanie:

Czekoladę połam na niewielkie kawałki, włóż do naczynia i wstaw do garnka z gorącą wodą. Podgrzewaj do roztopienia, od czasu do czasu mieszając. Do roztopionej czekolady powoli wlej śmietankę i rozetrzyj na gładką masę. W międzyczasie ugotuj pierogi z truskawkami Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut. Polej gorące pierogi sosem i posyp płatkami migdałów.


Wskazówka:

Sos można wzbogacić odrobiną olejku migdałowego, wówczas uzyska on nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty aromat. Gotowe danie możemy przybrać kilkoma listkami werbeny cytrynowej lub mięty.


Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież