Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Hiszpania kojarzy się z radosną fiestą, zmysłowym flamenco, mrożącą krew w żyłach corridą i oczywiście największym kochankiem świata – Don Juanem. Gorący temperament Hiszpanów to zasługa śródziemnomorskiej kuchni – zdrowej i aromatycznej, kuszącej wyglądem, zapachem i smakiem. Przepełnionej zmysłowym aromatem ziół, owocami morza, czerwonym winem i dojrzewającymi w południowym słońcu Andaluzji hiszpańskimi oliwkami.

 

Aromatyczny makaron z krewetkami i hiszpańskimi oliwkami
• 320 g makaronu
• 100 g czarnych hiszpańskich oliwek
• 400 g krewetek
• 1 papryczka Chilli do smaku
• 2 łyżki oregano
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 4 ząbki czosnku,
• 4 małe pomidory
• sól i pieprz


Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Ugotuj krewetki. Odcedź krewetki. Na powstałym wywarze ugotuj makaron. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę Chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut. Ugotuj makaron w krewetkowym wywarze, aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem. Można podawać z chrupiącą bagietką.

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu Klapka.pl. Redakcja portalu Klapka.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Kod antyspamowy Odśwież

­