Leczo

Lato to czas odpoczynku, przyjemnego ciepełka, intensywniejszych spotkań przy stole, to czas kiedy na pobliskim bazarku możemy kupić świeże, sezonowe warzywa. Warto z nich wyczarować kolorowe leczo. Jedyna trudność w przygotowaniu to to, że będziemy musieli pokroić stertę warzyw, ale .....warto, bo jeśli porcja przez nas przygotowana będzie odpowiednio duża to następnego dnia nie będziemy musieli gotować:) Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze!

 

Składniki:

  • 50 dkg kiełbasy (śląska, toruńska)
  • 3 małe kabaczki albo cukinie
  • 3 papryki (różne kolory)
  • duża cebula
  • 4 dojrzałe pomidory
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

 

1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, obsmażamy na oleju.

2. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do smażącej się kiełbasy.

3. Paprykę i cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie.

4. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.

5. Dusimy po przykryciem na wolnych ogniu. Po 10 minutach doprawiamy i dusimy dalej aż warzywa będą miękkie ale nie będą się rozpadać.

6. Dosmaczamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

7. Jeśli leczo jest zbyt wodnistę odparowujemy sosik.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież