Kluski śląskie

Kluski śląskie własnoręcznie zrobione właśnie po raz pierwszy pojawiły się na naszym stole. Napewno będą gościć na nim częściej bo są smacznym dodatkiem do sosu pieczarkowego albo każdego innego z mięskiem. Zrobiłam je z ziemniaków, które zostawały z poprzednich dni. To dodatkowo skróciło czas przygotowania klusek.

 

 

Składniki:

  •  ziemniaki (dowolna ilość)
  • mąka ziemniaczana
  • jajko (opcjonalnie)
  • sól

 

Jeśli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to obieramy świeże i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Gorące przeciskamy przez praskę i studzimy.

Ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 części. Wyjmujemy ćwiartkę a w miejsce ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną (możemy dodać jajko). Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli za bardzo się klei dosypujemy trochę mąki.

Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki, w których palcem robimy na środku dziurkę.

Wrzucamy do dobrze osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy sosikiem i podajemy np. z buraczkami czerwonymi.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież