Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

Składniki:

  • Szynka z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella 200g
  • mąka pszenna 350g
  • drożdże 30g
  • letnia woda 1 szklanka
  • kapusta kiszona 1kg
  • podgrzybek suszony 40g
  • cebula 3 średnie szt.
  • olej 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
  • olej do smażenia pierogów

    Wykonanie:
    Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.

    Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku.

    Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.

    Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież