Karp wigilijny

Najlepsze dania to te najprostsze. Nie ma to jak karp w tradycyjnej panierce: mąka-jajko-bułka tarta. Żeby karp stracił swój zapach i smak mułu zalewam dzwonka karpia mlekiem na całą noc. 

 

Składniki:

  • karp 1-1,5 kg
  • 2 jajka
  • 1 litr mleka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól

 

Karpia dzielimy na dzwonka, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Wkładamy w chłodne miejsce na noc albo chociaż kilka godzin.

Po wyjęciu z mleka płuczemy w wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Panierujemy każdy kawałek najpierw w mące, później w posolonych i rozbełtanych jajkach a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Ponieważ rozkładam sobie pracę na cały dzień, więc smażę karpia rano, a przed podaniem wkładam go do naczynia żaroodpornego, na każdy kawałek kładę trochę masełka i zapiekam. Jest pyszny!

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież