Grillowane filety z kurczaka z gruszkami

Typowe dla kuchni polskiej owoce oraz podhalański przysmak to podstawa kolejnej wakacyjnej potrawy przygotowanej przez Konrada Birka. Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypkiem podawane z emulsją pietruszki i orzechów włoskich to propozycja, która ucieszy wielbicieli nieco bardziej tradycyjnych smaków, a także fanów wakacyjnego grillowania.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 4 gruszki
  • sok z ½ cytryny
  • 12 plasterków sera oscypek
  • 8 plastrów chudego bekonu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat

    Sos:
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny do smaku
  • ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
  • Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:


Każdą pierś z kurczaka przekroić na pół i natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry bądź cząstki i skropić sokiem z cytryny. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grillować lub smażyć na patelni z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę. Gdy wszystkie te składniki będą ciepłe, ułożyć je na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Przygotowując dania z kurczaka, warto zwrócić uwagę na jakość i walory smakowe mięsa. Polecany przez Konrada Birka Kurczak Zagrodowy z Podlasia jest karmiony wyłącznie paszą roślinną, bogatą w surowce mineralne i witaminy. Dłuższy od standardowego okres chowu sprawia, że jego mięso jest delikatne, regularnie umięśnione i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Ze względu na niską kaloryczność, lekkostrawność oraz wysoką zawartość białka poleca się je w szczególności osobom o delikatnym przewodzie pokarmowym, tj. dzieciom oraz osobom starszym. 

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież