Golonka w piwie

Przyznam szczerze, że do tej pory jadałam golonki przygotowane przez kogoś innego i że jest to moja pierwsza golonka własnoręcznie przygotowana. Wyszła rewelacyjnie, szkoda, że była tylko jedna….  

 

Składniki:

 

  • 1 golonka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 liście laurowe
  • trochę przyprawy uniwersalnej
  • 1 piwo
  • 3-4 łyżki miodu

 

  Golonkę oczyszczamy. Najlepiej zamiast opalania usunąć włoski za pomocą maszynki do golenia. Dzięki temu skóra nie będzie twarda i gumowata. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę uniwersalną oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie golonkę wyjmujemy z wody osuszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy połową piwa.

Pieczemy do miękkości w temperaturze 190 st. C od czasu do czasu polewając golonkę powstającym sosem. Kiedy golonka będzie już miękka polewamy miodem rozpuszczonym w piwie. Pieczemy aż skóra będzie zarumieniona. Podajemy na gorąco z surówką i piwem:)  

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież