Calzone

Calzone to po prostu pizza inaczej:) Różnica polega tylko na tym, że nadzienie zamknięte jest w pięknym rumianym pierogu. Można zaszaleć z farszem i dodać do calzone składniki jakie tylko chcemy albo jakie lubimy mieć na pizzy. W moim przypadku były to dwa rodzaje nadzienia:

  • kurczak, kukurydza, czerwona papryka, ananas, mozzarella i sos pomidorowy
  • mięso mielone, cebula, kukurydza, czerwona fasola, czerwona papryka, mozzarella i sos pomidorowy

Oba smaczne, pożywne i kolorowe.

 

Przepis na ciasto do calzone przedstawiam poniżej:

 

Składniki:

 

  • 3 szklanki mąki ( = ok. 510 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Do szklanki ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek, wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Jeśli za bardzo się klei należy dosypać trochę mąki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Połowę smarujemy sosem pomidorowym, napełniamy farszem i formujemy pieróg.

Każdego pieroga smarujemy jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 st. C do momentu aż pierogi będą złoto-brązowe.

 

Przepis na nadzienie z kurczakiem:

 

  • 2 piersi kurczaka
  • przyprawa z kurczaka
  • olej
  • 2 krążki ananasa z puszki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (może być ze słoika albo ketchup jak nie mamy)
  • oregano, bazylia

 

Piersi kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Przekładamy na talerzyk a na patelni podsmażamy paprykę pokrojoną w paseczki.

Połówkę calzone smarujemy łyżką sosu pomidorowego, dodajemy kurczaka, paprykę, trochę kukurydzy, ananasa pokrojnego w paski, posypujemy przyprawami. Na wierch nadzienia każdego pieroga kładziemy plastry mozzarelli. Zawijamy pieroga i pieczemy wg przepisu powyżej.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież