Omlet na słodko - grzybek

Omlet to świetna propozycja na nieśpiesznie przygotowane śniadanie. Grzybek przywołuje u mnie wspomnienie wakacji spędzonych u Babci...Wspomnienia miłe, grzybek smaczny, więc warto go spróbować. Jest wiele wariacji podania. Może być z dżemem, cukrem pudrem, albo owocami i bitą śmietaną.

 

Składniki na jeden omlet:

  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • olej lub masło klarowane do smażenia

 

Jajka wbijamy do kubka miksującego. Dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę. Dosypujemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto mamy gotowe:) Teraz wystarczy omleta usmażyć. W tym celu na patelni rozprowadzamy i rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy ciasto.

Z doświadczenia wiem, że na mniejszej patelni jest to trudniejsze. Trzeba podważać brzegi grzybka i zlewać tam nieścięte ciasto. Jak już omlet od spodu będzie złoty a ciasto u góry ścięte przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilę i gotowe. Jeszcze tylko wystarczy położyć na niego swoje ulubione dodatki i rozkoszować się jego delikatnym smakiem.

Tym razem u nas były omlety z plasterkami bananów i bitą śmietaną:) Pychotka!

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież